onsdag 19 mars 2014

Daidalos labyrint

Ibland kan man undra hur barnvänlig den grekiska mytologin är. Rätt svar är nog; inte alls. Ta denna historia i kortvariant.

Kung Minos har en dålig dag, och vill inte offra en ståtlig tjur till havsguden Poseidon. Poseidon blir stött, och hämnas genom att förhäxa kungens fru. Frun blir betuttad i tjuren och vill skaffa barn med densamme. Hon tvingar uppfinnaren Daidalos att skapa en träko. Hon gömmer sig i kon, kon är riktigt tjusig, tjuren märker inte att kon är av trä,  och tjuren gör sitt jobb så att säga. Frun blir gravid, och föder monstret, Minotauren, till hälften tjur, till hälften människa. Kung Minos blir arg när frun varit otrogen, och lite rädd för sin oäkting. Så han låter Daidalos bygga en labyrint som håller Minotauren fången. Sen dödas Minotauren av en hjälte, och Daidalos råkade hjälpa son son till en dödslek, för Ikaros öde är välkänt för de flesta. Söt historia va? Vad sägs om att skapa ett barnprogram som bygget på denna myt? Lägg sedan till grönt slem, lite cyberpunk och instängda barn! Vilken hit!
Hela dagiset, både storbarn och småbarnsavdelningarna är besatta av detta tävlingsprogram där lågstadiebarn springer runt i en labyrint jagade av robotar som ser ut som slemsprutande tjurar. Lekledaren heter "Daidalos" och programmet "labyrint". 
Poppy darrar av spänning när hon tittar. Edward är i extas. 
För alla vuxna skulle detta räcka som en upplevelse. Inte för våra barn. Poppy klipper samtidigt "klippdockan Bamse" och Edward leker dagis med plastdinosaurier.

2 kommentarer:

  1. Hur sjuk TV får det finnas?! Och samtidigt bygger det på ännu sjukare historier...tiden är ur led!! (Men barnen är världens sötaste!)

    SvaraRadera
  2. Underbara bilder!, speciellt de svartvita! Grekisk mytologi kan man hoppa över för de små.

    SvaraRadera