måndag 2 augusti 2021

Gotlands turistveckor o fällor

 Så…

Ingen semesterort utan fällor. Självklart så går man in i dem, mer eller mindre frivilligt.


Hela sommaren har Gotland olika ”veckor” som innebär lite extra hysteri. Almedalsveckan med alla politiker, tjänstemän och glidare är ett spektakel. Jag älskar själv att hänga i Visby då. I tjänsten. Det vimmlar  av gratisföreläsningar, evenemang och annat intressant. Man nätverkar och dricker gratis rosé och tuggar gratis snittar. Men jag skulle aldrig någots dit familjen då! Aldrig! Dessutom är alla boenden slut eller kostar 10 gånger så mycket. I början på juli.


Medeltidsveckan är självklar om man gillar medeltiden, rollspel och dyrare hotellpriser. I början på augusti.

Mest konstiga är partyveckornas vecka, Stockholmsveckan. Så här beskrivs den… mao- inget för oss från Nacka i medelåldern..,

 Vecka 29 är ganska fängslande som fenomen. Att en stad bara över en natt kan förvandla den annars lugna och nästan lantliga stämningen i Visby till en till en dunkande, sprudlande orgie av sand, sol svett och (givetvis) skumpa . Alla, från krogägare och taxichaufförer till bartenders och dörrvakter, kliver in i helt nya roller.

Vad du än gör på Stockholmsveckan så gör det med klass och stil, du är en gäst med eget ansvar – Enjoy with responsibility.”


Ok så de andra veckorna? Vad kan man tänka på då? Jag har funderat en massa på till exempel Kneippbyn. Jag har inte varit dit, men förstått att det är ”ok”. Både Skara sommarland, Leksands sommarland och Tosselilla är bättre. (Haha! Bara undvik Halmstads Äventyrsland, som är ett skämt-avstå!) Tänker att OM man är på Gotland o det är fint väder, välj havet istället för plast. Pippi ser man dessutom bäst på ALV (Astrid Lindgrens värld). Trots det verkar folk ha en ok stund på Kneippbyn. Så tja, om man stannar över en vecka, eller har ont om fantasi, eller inte besökt något annat sommarland på ett tag,  saknar bil o bara hänger i Visby, why not.

Det går ofta olika utomhusteatrar och konserter på ön. Nu spelas Mythos. Den såg vi. Gillar ju nycirkus och riddare:). Barnet var grymt impad och tyckte det var resans höjdpunkt. Pappan inte lika betagen men ändå nöjd. Musiken var dessvärre inte live som vi hade trott. I övrigt värt pengarna. 


Fårskinn köper man överallt. Kika på flera ställen före du köper ditt första. Priserna och kvaliteten skiljer sig mycket . Vissa går tex att tvätta i maskin. Det gillar jag, även om de kanske inte är lika lurviga som andra.

Allt som börjar på ”gute” är för turister. Överprisat. Även Guteglass. Men den är bara för underbar:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar