måndag 30 juni 2014

Precious

En av fördelarna med att vara ensam på kvällarna är att få välja film helt egoistiskt. Jag slipper både Dora och professor Elemental.

Ikväll, efter att barnen somnat, (lång dag med Annie på besök efter dagis) blev det Netflix och där hittade jag filmen Precious. Läste boken för flera år sen, och hade inga större förhoppningar att de skulle lyckas med den, men filmen var fin. 

Och känslan efter, man känner sig så lyckligt lottad.

Jag hatar diabetes

Vissa dagar är min sjukdom värre än andra. I natt var jag riktigt förbannad på min diabetes.

Började med att jag åt surdegsbröd med min hemkokade sylt. Faktiskt med mindre socker än rekomenderat, men ändå, mycket socker. Tog antagligen för mycket insulin. 10 enheter. Nattade barnen, la mig i badet.

När jag är varm blir jag ofta låg. Och när jag blir låg blir jag "off". Så där låg jag bra länge. När jag hade somnat och vaknat i badet några gånger släpade jag iväg mig till sängen.

Låg där och snurrade och trodde jag var hög!, dvs. att jag hade högt blodsocker. Funderade på hur skadligt det är att sova några nätter med högt socker, kunde brödet och sylten fått upp mig till hemska 18-20? Men  tillslut när jag kände hur hjärtat hoppade i högvarv gick jag upp och mätte mig. 2,8. Det var...inte bra. Alls.

Vilken jäkla tur att jag tog mig upp ur sängen. Ulf var ju inte hemma i natt, och att hamna i koma med två små barn hemma är inte något jag vill uppleva. Vad skulle barnen göra? Gå till grannarna mitt i natten? Knappast. Om de ens vaknade...

Var proppmätt, och satt en stund i köket och surade över att jag var tvungen att äta något. När jag är låg är jag seg, så jag satt där och svor över att jag inte ville äta, även om jag borde. Tog en tesked honung, och åt tillslut några skedar sylt och två glas mjölk.

La mig och somnade direkt. Hade ändå sinnesnärvaro att ställa väckarklockan på 01..30 (min värta tid på dygnet vad gäller lågt sockeroch pendlingar). Kollade mig när klockan ringde, och låg på trygga 4,9. Puh! Kund esova natten ut sen.

När jag stressade till jobbet glömde jag mätgrejerna hemma, rotade ändå i väskan i bilen och alla jäkla nålar och sprutor flög ut ur väskan. Använda och nya. GAAA!

Om nån ens kommer på idén att meddela mig om att jag borde hålla bättre koll på nålarna, varsegod prova att resten av livet spruta dig 5 gånger per dag, och ha full koll på allt. Fundera på hur ofta du lägger nycklarna fel liksom. Även om du vet hu rviktiga de är.

Ville bara beklaga mig lite. För nu väntar tre nätter till. Då jag kommer lägga mig omotiverat högt för att slippa oroa mig på natten. Eller så är det kanske motiverat?

Jag vill ha en diabeteshund.

Mina pennor

söndag 29 juni 2014

Hästens

Humm...vi har en äkta hästen-säng. Bredaste möjliga, 220 gånger 200cm.




Hästensängen är gudomlig. Superskön, stor, hela familjen får plats. Inkl katter. Med marginal.

Jag nattade barnen och de somnade med nån meter mellan sig.
Frågan är stor. Vi köpte nytt hus för att kunna erbjuda dem var sitt sovrum. 

Men jag undrar ju hur genomtänkt det var:-)

Ellen fyller 6 år

Kalas är toppen! Och idag var vädret nästan på vår sida också. Vi var nämligen bjudna till utomhuskalas, Ellens sex-årskalas! Regnet hängde i luften, men mest hade vi sol!

Tårta, skattjakt, bikupor och många många barn! Toppen!

Ellens pappa Hugo har nog skapat Sveriges roligaste trädgård. Han har bikupor (med snälla bin), en linbana, många gungor, hängmattor, en damm med salamandrar, en balanslinbana, vattensamlingar med vattenlinbana, klätterträd, tennisbollar som hänger från träden med rack, en brant backe...barnen hade det underbart, vilket ger lite härlig vuxentid!

lördag 28 juni 2014

Farmors jordgubbssylt

Farmor hade alltid hemkokad jordgubbssylt i skafferiet. Sommar som vinter. Och den var så väldigt väldigt god. På hembakade frukostbullar med valömofrö, och ett rikligt laget smör som grund. Oh...

Eftersom jag lider av en störning, och aldrig kan sluta plocka bär, blev det väldigt många gubbar idag. Två barn som dessutom ville imponera på varandra och tävlade i vem som plockade flest, hjälpte till, jag ser potential!

Och då, när frysen var full och magarna proppade kom jag på att sylta. Fram med    farmors recept och nu väntar jag med spänning på att sylten ska kallna och mina barndoms smaker återfinner sig.

Farmors sylt:
3 liter rensade, skivade, tvättade jordgubbar. Koka i 10 min.
Häll i lite vaniljsocker (jag körde koncentrat från Mexiko). Häll i lite citronsaft (jag körde på en halv lime samt river skal från en halva). Häll i 5dl syltsocker. Koka i 10 min.
Ta bort så mycket skum du bara kan.
Häll i rena burkar. Förvara mörkt o svalt.

Självplock

Om man kommer från Halland, är man van vid att varenda bonde har lite självplock av jordgubbar varje sommar. I Stockholm är det ingen, inte en enda gård som kör självplock. Ett ställe ska finnas på Ekerö, men de har stängt. Ett på Drottningholm ska kanske öppna. Så vi har letat och letat och hittade tillslut en endaste bonde, i Uppsala. Eftersom Ulf ändå skulle sälja lite böcker på ett antikvariat i Uppsala, slog vi två flugor i en smäll, och körde norr idag.
2000kr rikare på böcker, 200 fattigare på jordgubbar och 139kr av för mat på Ikea.
En dag som gick med vinst!

fredag 27 juni 2014

Kallt

Att det är en kall sommar vet de flesta. Men ibland häpnas man över dess konsekvenser. 
Poppy, som varit torr, heltorr, i två år, började kissa på sig en massa för någon vecka sen. Oftare än Eddie, som nästan är prickfri! I går kväll tog jag upp det med Ulf, och funderade över urinvägsinfektion eller nåt sånt. Jag har själv haft sån skit många gånger, och vet att det svider, och att det är svårt att hinna till toaletten i tid. Så, i morse frågade vi ut Poppy. Men vi fick luddiga svar och hon hade mest ont i ett finger.

Och sen, som av en slump, när Ulf lämnar P på dagis, tar en pedagog upp kissandet. Det är flera torra barn som börjat kissa på sig. Hennes tolkning var att det är så kallt inne på avdelningen, i synnerhet i ett av rummen, så det får den här blöta effekten.

Ska man skratta eller gråta? "Det är inget fel på min unge" men hon mår dåligt av kylan i sin vardagsmiljö. Borde man anmäla!? Nä, orkar inte. Hon får gå med mjukisar och inte tights och strumpbyxor.

Lera


För några dagar sedan hittade barnen sina kavlar. Vi har inte haft framme dem på rysligt lång tid. Kanske senast vid pepparkaksbakandet? Barnen tjatade och var missnöjda. Ville baka banankaka. Jag förklarade att man sällan använder kavel vid banankakebak, och att vi ändå inte hade bananer hemma. 
Mitt i detta lagade jag mat, och tog emot en leverans kartonger från flyttfirman. Barnen gastade om storbak. Jag gav upp och tog fram Ellens present som hon skulle fått på söndag. Modellera.
Nöjda barn i några minuter, brända köttbullar, trevlig flyttkarl och presentletande imorgon.
Välkommen till mitt kaos!

torsdag 26 juni 2014

Kullerbytta

Som Poppy har tränat! I över ett år har hon nästan kunnat göra kullerbyttor, men de liksom blivit sena på slutet. Och så plötsligt, kan hon inte bara göra kullerbytta efter kullerbytta, utan även nästan stå på huvudet! Jag var en hejare på kullerbytta, men aldrig lyckats lära mig att hjula. Tro mig, inger kul. Nästa sommar kommer hjulande bli trädgårdsprojektet för barnen. I Nacka!

Idag har annars varit en seg dag. Det går mycket upp och ned på jobbet nu. Vissa dagar har jag världens bästa jobb, andra känns det mesta hopplöst. Men kanske även jag kommer lyckas bemästra snedsteg och göra fina kullerbyttor. Även om den liknelsen känns lite, tja, inte klockren.

onsdag 25 juni 2014

Ulf by Poppy

Ulf är glad, håller en blomma samtidigt sommarn bakar en kaka. Och har motiv på tröjan.

Allra käraste syster

Att Poppy är tillräckligt stor att förstå "Allra käraste syster" gör mig alldeles varm i hjärtat. Astrid Lindgrens finaste saga. Familjen myser och snart ska vi äta sockerkaka som barnen och Ulf bakade när jag jobbade sent. Poppy knäckte äggen. Igår knäckte Edward 6 ägg till en omelett. Bara två ägg gick sammantaget till spillo. Trots allt inte så farligt.

Sommar?

Kyligt, regnigt, ostadigt och omogna jordgubbar. Det är inte klokt vilket tråkigt väder vi har. Fast, det innebär att det är ok att hålla sig inne på kvällarna. Och packa och packa. 

måndag 23 juni 2014

Pärla

Hujamej!
Nu är alla vårveckor med halvdagar över. För det mesta brukar det innebära att semestern är mycket nära. Men för mig är det annorlunda. I tredje veckan av juli är det min tur. Om fyra veckor! Långt långt borta. Och sen är jag bara ledig i fyra. Jag som är van vid 10 veckor:-(
Och just nu är tempot på jobbet lite segt. Skolorna börjar varva ner, man tänker och planerar in möten till hösten. Som att man redan är där. I augusti. Och jag är trött. Och allt känns lite tungt. Men, den sena semestern känns just nu som ett lyckodrag. Jag la ledningsgruppens semesterschema. Placerade mig själv sist. Idag är det 13grader, blåst och regn. Mer som mars än juni. Så nu har vädret gott om tid på sig att bli fint igen!


Hemma pysslar vi. Halsbandstillverkning är en perfekt aktivitet för trött mamma och pysselsugen dotter.

lördag 21 juni 2014

Stort steg

Äntligen bytte vi till den näst sista varianten av bilbarnstol innan barnen kan sitta direkt i sätet. Variant fyra av fem.

Första modellen var ett "babyskydd", andra en liknande men lite rymligare, tredje en stol som var ytterligare större. Gemensamt med de senare två var att de var himla omständliga att spänna fast i bilen. Jag blev helt galen på mamma varje gång hon åkte med där bak, och råkade trycka på fel bilbältesknapp, och på så sätt lossade trycket.
Men nu, fjärde stolen sitter lös i bilen. Så enkelt. Och dessutom åker barnen framlänges. Eg vet jag att det är tryggare att åka baklänges. Det lärde min farfar mig, som var läkare på tåg. Att i olyckor klarade de sig som åkte bakvända bäst.
Men, de här nya skaan byta till från att barnen är 96cm, så de har redan åkt bakåt några extra månader. Friheten som dessa nya stolar ger oss, och att man spänner fast barnen med bilens bälte och inte massa rämmar är så skönt. Och ytterligare en bonus, nu sticket fötterna åt rätt håll, så vi slipper det äckliga sätesskyddet. Om något år kan vi montera bort ryggstödet på stolarna, och bara ha kuddar. Små blir stora<3
Eddie hoppar på ett ben!

Ridskola

Midsommardagen är en ganska trist dag. Man är ofta rätt bakis, all shopping är omöjlig pga stängda affärer och folk är bortresta så man är alldeles ensam.

Men hurra. Ibland sker mirakel och det var bondeauktion! Jag åkte utan familj. Det var massa fina saker, men odrägligt mycket folk. Köpte inte världens vackraste persiska påfågelmatta, vilket jag nog kommer ångra bra länge. Gick för 4500kr med ett värde på 30 000...Kom istället hem med en käpphäst.

Poppy är ridskolechef och Edward "pojk".



fredag 20 juni 2014

Midsommar

Igår gjorde vi bort oss på förskolan. Jag hade för en miljon år sedan skrivit att vi just igår skulle hämta barnen kl
14.00. Detta hade jag förträngt och 14.00 fick jag fotvård mitt i stan, en arbetsförmån.
När jag sedan var klar såg jag att de ringt många gånger. Hämtade lätt stressad, och barnen var ensamma på förskolan med en trött pedagog. Jag bad om ursäkt men skadan var liksom redan skedd. Men, hur kan det vara 12-dag på förskolan!? Midsommarafton är väl ingen röd dag???

Idag var det i alla fall midsommarafton. En mulen variant. Vi hade bestämt att fira med Max, Simon, Johan och Sofie. Vi träffades i Sjödalsparken som bjöd på både dans,lotterier och sockervadd!
Sen blev det massa mat och lek här. Fantastiskt att barnen leker så bra ihop. Fullt ös till 20.30! Studsmatta, skattjakt, lego, katter och annat skoj! Åldersskillnaden är stor, men de hittar lekar som funkar. Och Poppy bestämmer.
Max och Stålis!

onsdag 18 juni 2014

Full rulle

Måndags=jobbade kväll
Tisdags= utekväll med Anna på 

Koh Phangan. Stället som ÄR Thailand!

Onsdag=blogg

Efter flera dagar då jag knappt sett familjen, gäller det att passa på. Njuter ute, spanar in snokar, träffar och planerar med flyttgubben.
Och öppnar paket från mormor och morfar. Vi vill visa världen vilka fina saker som låg i paketet! Under bara lite tvång. Barnen ville bara leka. Inte fotas.

Minipostit-lapparna var trots dino-tröja och älv-stass nog så spännande!

söndag 15 juni 2014

Heldag

Få dagar har varit så intensiva som idag. Ibland undrar jag hur man orkar. Och kommer fram till att jag inte gör det. Men att det går ändå.

Idag har det varit tre fester. Först var hela familjen på Elliots femårskalas. Sen åkte halva familjen hem, inklusive ett "lånebarn" i form av Matilda. Poppy åkte vidare till Veras sexårskalas.
När vi sedan hämtade Poppy, och lämnade Matilda, åkte vi alla iväg till tacofest hos Tommy, Lisa, Freja och Anja.
Och nu ska strax barnens läggas, och efter det ska jag samla tankar från Gbg-resan samt förbereda ett möte imorgon.
Puh!
Freja och Poppy leker cirkus, och Edward och Anja klättrar nakna på en jordhög...??? Why liksom!!!???

Hemma

Det är så fantastiskt att komma hem till familjen när man varit iväg några dagar.
Spännande blir det för barnen när jag dessutom hade kappsäcken full av presenter. Nya klädet provades ute. 

fredag 13 juni 2014

Barnfri

Är på tjänsteresa i Gbg och nu är jobbet över och jag får dricka rosé med Syrran! Igår gick min telefon sönder så jag fick panikköpa en IPhone 5, gold. Betydligt dyrare abonnemang än mitt tidigare, så det var lite tjurigt. Men, med tanke på hur mycket jag använder min mobil är nog minutavgiften inte så fruktansvärt hög. Surt i alla fall, eftersom jag inte ville ha en ny, än. Men sen har vi haft fullt ös och har även hunnit se syrrans nya villa (läs gult Madickenhus) och gå på NK-rea och shoppa! 
Nu myser vi i solen och jag saknar Stockholm och familjen inte alls.
(Eller faktiskt jättemycket.)

torsdag 12 juni 2014

Myser med katter

Det är svårt att att ha hjärta att väcka Eddie när han sover med huvudet lutat mot katterna.

tisdag 10 juni 2014

Rabarberpaj

Varenda sekund måste utnyttjas dessa underbara dagar. Vi njuter så mycket vi kan. Därför kunde vi (jag) inte låta bli att slänga ihop en enkel rabarbersmulpaj alldeles för sent. Klockan var väl över 20.00 när jag började. Och nu, 21.13 är vi äntligen i säng. Under ätandet berättade Poppy historien om Jesus. "Jesus hamnade på plankan eftersom han plockade blommor och några människor blev arga när han var i träder. Han dog efter en tid i finkan, ungefär samma dag som Ulfs mamma dog. Men nu när det är vår kommer Jesus tillbaka. Då blir alla glada och sjunger Sankta Lucia". Så sant så!

måndag 9 juni 2014

Lamm damm samm ramm kamm

Sedan två veckor har jag försökt få familjen att ta en kvällspromenad och titta på lammen. Dessvärre har alltid något kommit i vägen, men idag var det dags. 

Dock blev det lite mer nervpirrande än vi hade trott. Vi kom fram, tog fram brödpåsen, och plötsligt så smet ett litet lamm ut! Det var alldeles förvirrat, och vi med! Ulf försökte lyfta tillbaka det, värja sig mot myggsvärmen, trösta barnen, lyfta lammet igen...men den var väldigt sprattlig och snabb. Lammflocken var i uppror och bäade högt. Edward gömde sig bakom Ulf, Poppy sprang iväg, och själv var jag väldigt behjälplig. Jag dokumenterade!!!
Efter några panikslagna stunder smet lammet in i hagen igen, och vi kunde mata i lugn och ro på rätt sida av stängslet.

Poppy

Äntligen har vallmon slagit ut! Vår vallmoflicka med vallmotröja med vallmoblommor!

söndag 8 juni 2014

Liten blir stor

Det är en sån otrolig skillnad att vara iväg med barnen nu, om jag jämför med förra sommaren.
Då var det napp, blöja, vagn, våtservetter,  " hålla handen hela tiden", slit och släp och bajs och sovpaus och väldigt mycket hela tiden.
Nu, är Poppy totalt torr, Edward råkar ut för missöden, men har inte blöja, och olyckor händer en gång varannan dag. Napp är borta, de leker tillsammans utan mig, och vagn har vi inte använt på evigheter. 
Detta betyder såklart att allt känns så enkelt. Man kan bara "dra", slipper förbereda allt, och behöver inte passa sov och mattider. Man slänger med lite fika, eller köpet på plats! Solfaktorer, filt och badkläder är dock måsten i bilen!


Idag var vi lite trötta, men ville ha lek och vatten. Så vi drog till parkleken Lugnet som har det mesta.