onsdag 29 januari 2014

Soffmys

Att klippa Edwards hår, är ingen dans på rosor. Men, eftersom han inte tillhör någon subkultur eller religiös sekt som uppskattar pojkar med flätor, måste håret trimmas. Att vi bor i 08-land, gör visserligen att klippningen kan göras ganska sällan. Här är det ibland omöjligt att veta vilket kön 5åriga "Kim" har, som har hår till axlarna och polarn o.pyret klädsel. Som dessutom kallas hen. Men, vår Edward ser inte trendigt genuslös ut. Han ser bara ut som en pojke med oklippt hår.

Klippningsförsök 1.0 gick halvdant. Behöververkligen förbättras, om vi förmår, imorgon. Utslitna och dödströtta som vi är. Kämpen själv sitter och relaxar i nya halvareaprisetpååhlenspyamasen. 

söndag 26 januari 2014

Lekslottet

Inomhuslek idag! Barnen var överlyckliga. Trots mängder av andra barn och stor trängsel så skuttade de runt och stormtrivdes. Lekslottet rockade!

lördag 25 januari 2014

Krossade drömmar

För att uppmuntra min djupfrysta familj, och för att barnen sett en björn på tv som gjorde en honungspaj, skulle vi baka!

Barnen fick välja fritt från en "smulpajskokbok" av Mia Öhrn, som även har en underbar blogg
http://miaohrn.wordpress.com/

Barnen gjorde efterrätten Helt själva! På riktigt!
Om det blev gott? Underbart! Prova! Lätt, gott,
 och alldeles toppen!

I alla fall en var entusiastisk

Hela familjen samlad. Första helgen på länge känns det som. Även om jag bara var borta förra:-). Men mer unikt är att vi inte planerat in någon aktivitet eller besök. Men det finns SNÖ! Och det är inte så lite kravfyllt. Det dånar i mitt inre, snowracer, varm choklad, backar, klingande skratt och pulsande i uppförsbackar. Så, medan Ulf monterade snowracer nr 2, fixade jag fika inkl varm choklad. Inte oboy! Äkta vara!

Och till Lida åkte vi. Och sen åkte vi hem. Väldigt snabbt. Vi var kanske där i 45 min. Tror resan dit och hem tog längre tid än själva upplevelsen. Bara tre åk i backen hann vi med. Sen ville barnen fika. De huttrade när vi åt. Även om det fanns brasor att värma sig vid.  Sen frös hela gruppen ännu mer (inte jag), såg köldslagna ut, och ville hem. Ulf, Poppy, Eddie, alla såg stelfrusna ut, och ville hem, direkt.
 ( Inte blev vi gladare över att vi glömt barnens hjältar. En väldigt medveten mamma i backen fick panik när jag tänkte släppa ner Poppy (inkl mig) för backen utan hjälm. Lång harang om att hon var förskollärare och såååå medveten. Vi fick låna en hjälm ett åk. Inte hade jag hjälm i backen som ung! Och jag lever och frodas. Nya tider, gamla faror. Men hon ville ju bara väl.)



fredag 24 januari 2014

Barnvakt

Än en gång ville Ulf och jag ut på egna kvällsäventyr, så barnvakten Sami ringdes in i går kväll. Barnen studsade av förtjusning och Edward släpade fram Ulfs stora kängor när vi dröjde för länge innan vi klädde på oss och gick. Då går man med lätta steg!

Vi körde till Cirkus, parkerade på ockerdyrt ställe, 1kr/min, men hade 20m till ingången. Skönt när det är -10c. Trängde oss in, upptäckte att en kabel hängde i ögonhöjd vid våra platser. Att platserna var på sidan, med skymd sikt, gjorde allt ännu jobbigare. Så...
Jag gick och gnällde över kabeln, och vi fick då byts till de Vip-reserverade platserna längst fram. Hurra! Kunde nästan känna de elektriska vibrationerna från scenen.
På med 3D-brilliorna, och sen...
KRAFTWERK

Wow så bra! Över all förväntan!
Hemma före 22.00, trött barnvakt och slocknade barn. 

Det första Edward sa i morse var "var är Sami?". Det första Poppy sa var "sova mer", och det andra var "jag vill spela teater för Sami, det glömde jag igår".

Slutsats: Hela familjen hade en toppenkväll!

onsdag 22 januari 2014

Kramiz

När jag hämtade barnen idag från dagis, var klockan redan över 17.00, och de två var sist att hämtas. Jag talade ändå lite med Eddies favoritfröken, Sofia, som inte verkade ha bråttom. Hon berömde Edward för att han är så artig. Och att han imponerar på andra föräldrar eftersom han vill krama dem och vinkar när de går. När jag kommer, springer han istället och gömmer sig och busar. Det var därför Sofia ville berätta något om honom, som Ulf och jag inte ser. Fint!


Men att Edward gillar närhet vet vi. Detta kort tog jag just. Syskonkärlek! Och de nätter Ulf eller jag har svårt att sova, är en säker metod att klämma in sig mellan barnen. Då somnar man på ett kick av deras lugna susningar.

Petter och hans fyra getter

Poppy spelade teater på dagis idag. En mycket uppskattad aktivitet, för pjäsen skulle fortsätta hemma.
Hela familjen placerades i soffan medan Poppy omsorgsfullt gjorde i ordning på golvet. Duplodjuren fick vara de fyra getterna, katterna och troll. Mc-duplogubben fick vara Petter.

Det är en mycket lång föreställning, fortfarande inte slut. Att ev pjäsen borde lida mot sitt slut, när Eddie är på toaletten, Ulf städar och jag bloggar, är inte något som regissören tar hänsyn till. Kanske för att det hotas med nattning när pjäsen tar slut.

söndag 19 januari 2014

Hotel 41 och Londonshopping

Weekend i London! 
Syrran och jag gjorde två saker. 
1. Shoppade
2. Njöt på hotellet, hotel 41.

Anledningen till varför vi åkte just nu, var rean, som syrran drömt om sen när hon bara fick lukta på den förra året. Och vi shoppade! Alla varuhus, matmarknader och leksaksaffärer granskades. Resultat? Väldigt tunga väskor.

Och sen hotellet. OMG! De uppgraderade oss från lyx till superlyx. Tre badrum, fyra tv, två ingångar till rummet, snacks och småmat av lyxklass beroende på tid på dagen, färska jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär i månger, glass, drömbakelser, små påsar av gott att ta med ut på stan... När jag frågade vilket te de bjöd på (ett underbart med svarta vinbär och lavendel), fick jag en egen påse hem. Frukost var både buffe och efter meny. Egg royal är i mina drömmar! Vi hängde mycket framför brasan och bara njöt. Personalen var mer än fantastisk, läget, vid Victoria, helt perfekt.
Frågan är hur jag ska klara en normal hotellupplevelse igen?

Om jag saknat familjen:-) Jo! Men tråkigast är att jag ska på rektors med övernattning direkt imorgon. Inget jag längtar efter, trots hotell, fin mat och varken läggning eller dagislämning...

Baka baka liten kaka

Igår bestämde vi oss föra att baka lite. Muffins fick det bli, och eftersom vi skulle iväg och leka med Ellen och Matilda så ville vi göra dem lite extra fina och ta med att bjuda på. Rosa muffins är helt klart grejen om man fråga Poppy och Edward, så så fick det bli.

Eftersom vi har ett i stort sett outsinligt förråd av strössel så fick Poppy och Edward dekorera så mycket de ville. Väldigt snyggt blev det.





Just nu är Poppy hysteriskt arg för att vi inte ska baka någon fördelsedagstårta åt hennes kompis kulis, som är en plastkula, trots att Kulis tydligen fyller år idag.

lördag 18 januari 2014

Lägga pussel

När mamma är med moster och lever livet i London så gör vi så gott vi kan i ett kallt och snöigt Huddinge. Poppy går, i alla fall ibland, med liv och lust in för att ta hand om Eddie. I går kväll la hon ner mycket möda på att lära Eddie att lägga pussel, något de i och för sig är ungefär lika duktiga på. Men det är kul att se att de kan sitta och leka tillsammans utan att bråka.


tisdag 14 januari 2014

Blodpudding

Mina barn älskar världens läbbigaste mat. 

Idag åt de upp 500g, och ville ha mer! 

Agggg! Vad har vi gjort för att förtjäna detta?

måndag 13 januari 2014

Bada i tunna

Eddie i badkaret hemma.

Våra barn är nu mer mycket kulturella. På fyra månader har de varit på:

Universeum
Etnografiska museet
Tekniska museet
Vasamuseet 
Nordiska museet

Detta har sina konsekvenser. Våra samtalsämnen är mycket sofistikerade och vi talar bara om finkultur. Som tvagning exempelvis. Edward klagade på att "han inte fick plats" i badkaret när även Poppy var i. Jag förklarade att han inte hade rätt att beklaga sig, badkaret är ett äkta Svedbergs, bubbelvariant med plats för två vuxna, med ett inköpspris på 60 papp. Och att "förr i tiden fick man bada i små tunnor, pappa först, barnen sist".
Jag, Eddie, Poppy och nästan katten i vårt lyxkar.


Poppy har noga följt samtalet och säger
"Aha, tunna, som när vi badar hos mormor och morfar".

1800-talstunnan i Halmstad.

söndag 12 januari 2014

Nordiska museet

Det är sällan jag blir stressad av trängsel och mycket folk. Men dagens julgransplundring på nordiska museet fick mig vimmelkantig. Mängder av barn med tillhörande föräldrar inkl deras föräldrar, dvs fyra vuxna per barn. Alla verkade tillhöra samma skara, vita medel/höginkomsttagare med Odd Molly koftor eller Tiger-skjortor. Alla skuttade runt den väldiga granen som var placerad i en stor sal vilket innebar eko. De trevliga tomtemusikerna spelade bra, men bedövande när det blandades av falsksång och barnaskrik.

Edward var tveksam, jag förvirrad, Ulf som Ulf är mest, och Poppy överlycklig.

Fika skulle ingå i priset, och det var ett trevlig avbrott i dansen. Sagotanten berättade en inte så PK historia om varför man inte ska vara allt för givmild vid jul, och tomten kom med fina påsar gott till alla barn.

Jo, det var en upplevelse.

lördag 11 januari 2014

Andra julgransplundringen

Traditioner skiljer sig åt, även inom samma land, som ju alla vet. I Halmstad är julgransplundring exempelvis  ingen jättegrej. Minns nån trevlighet som Arla ordnade, en riktig hit faktiskt, men inget man direkt uppmärksammade på skolan, dagis, bland barnfamiljer eller så. I Göteborg upplevde jag ungefär likadant, inget som de flesta pysslade med, även om det såklart existerade. 

Men, i Stockholm ska det plundras överallt. I tidningen så kan man välja och vraka mellan olika aktiviteter med julgransplundringstema. Mer eller mindre påkostade. Och på ungarnas dagis, dansade de ut julen igår. Och alla barn fick en påse med sig hem, med russin, pepparkakor och clementin. Inte ens vid påsk bjuds det på liknande festlighet. Ja, här är julgransplundring stort!!!

Viktigast av allt, att hamra sönder pepparkakshusen!

Vi vill ju smälta in, integrera oss i 08-världen. Så vi skrapade fram alla godisrester som vi samlat på oss under senaste tiden. Tog även fram en glömd chokladuggla som vi hade tänk att bjuda på när Poppy fyllde år. Hamra sönder pepparkakshus, var först på agendan, dansa runt granen, slänga densamma och frossa i godsaker, ja Poppy, Edward, Ellen, Matilda, Sixten, Svante, Selma och Melvin inkl föräldrar har nog fått socker så det täcker årsförbrukningen. Att vi ska till Nordiska Museet på "traditionell julgransplundring" imorgon, är inget vi kommer berätta för dietister och BVC.

Äntligen snö, mycket snö!

Så, så kom vintern. Länge har vi väntat, sluppit att skotta, sluppit snö i stövlarna och snor som fryser till is. Men nu, hurra, äntligen kan vi kana fram på oplogade vägar mellan huset och dagiset!

Tack och lov kom snön på fredagsnatten. Så vi har både invigt snöslungan och snowracern idag! 

torsdag 9 januari 2014

Manisk?

Ok. Nyårslöfte. Jag får inte köpa en enda pinal före torsdag i nästa vecka. Men sen är det fritt fram i dagarna fyra, sen förbjudet igen i nån vecka eller fyra. Varför denna lucka!? Den stavas London! Med syrran!
Utöver shopping som bedrivits sen jul-rean började, har jag även lekt med gellacken till mina naglar, och min nya plattång. Och imorse var jag bara tvungen att fixa Poppys hår. Se så långt det är när man plattar ut det!!! 

måndag 6 januari 2014

Vasamuseet

Julkalendern i år var en riktigt spännande nagelbitare, som hela familjen följde. Barna Hedenhös uppfinner julen.
I en episod hämtade de ett sagogryn på Vasamuseet. Och nu har museet smart nog nappat på denna tv-hit, och har barnvisningar med sagogrynsspaning. Sista dagen var idag, så vi samlade ihop ett gäng och stressade dit.

Vi hade planerat visningen 11.00. Tidigt efter jullovets slöa vanor. Vi hann i tid, men biljetterna var slut och vi fick först till 12.30-visningen. Under tiden mötte vi upp med våra vänner, fikade och kollade på skeppet såklart!

Visningen var riktigt riktigt bra. Barnen blev trollbundna och det slutade med att vi uppgraderade våra entrébiljetter till årskort (guldkort). Bra av dem, att vi i efterhand kunde returnera våra biljetter och köpa årskort istället,  efter att vi känt på museet och om barnen gillade det. Och årskort kostar bara några tior mer än  en vanlig biljett, och då ingår även div rabatter. Finemang!

Bäst:
-Vasa!
-Rundvandringen med guide anpassat för barn
-Lilla modellen med dockor
-Globen med filmprojektioner
-Skärmen där man kunde lägga upp kort på sig själv
-Mycket hjälpsam personal