torsdag 28 november 2013

Fyraårsdag!

Under natten till idag kunde vår lilla Poppy inte sova. Hon vände och vred sig, hade ont i halsen, hosta, var varm, törstig, hade inget täcke, var ledsen och diagnosen, ja hon hade helt enkelt en fyraårskris. Hon sov två tre timmar, vaknade tidigast av oss alla och var stirrig och förväntansfull.
När skulle hon få paket? Hur kommer det kännas att bli stor?
Vi firade med Lussebullar, pepparkakor och väldigt många paket. Hon blev lugnare, aningen i vart fall men var ändå lite hoppigare än vanligt.

På förskolan blev hon uppvaktad, med sång och grattiskort. Jag hämtade barnen tidigt, och vi åkte till Flordals. Detta eftersom vi var bjudna på födelsedagsmiddag, Karin fyller också år idag!
Det blev en lång och fin dag för vår nu stora Poppy. Massa lek!
Och mysig saga med Karins kompis. En eller två tvillingar på bilden?
Och på söndag ska vi ha barnkalas för 14 barn. Det blir full rulle!

Lite fort

Ibland går det lite fort när jag ska välja bilder till bloggen. När jag nu tänkte göra ett inlägg om Poppys morgon som fyrafingrare (det kommet i kväll) såg jag denna bild från igår. 

Eddie, min Eddie!

onsdag 27 november 2013

Fyraårskris

Poppy håller på att bli gammal. Hela tiden tänker hon på DÖDEN.

"Vad äter man när man är död?"
"Vem ska ta hand om katterna när vi är döda?"
"Är det inte tråkigt när vi är döda?"
"Vad gör vakten när vi är döda?"

Hela tiden. När jag var på bio, och Ulf var i Tyskland bombarderade hon barnvakten med frågor i den här stilen. Dagisfröknarna slipper inte undan. Ingen slipper. Varje dag. 
Vad ska man säga? Hon är ledsen och bekymrad. Det är svårt att ge vettiga svar.


För att byta fokus bakade vi Lussebullar. Hejhopp!

Tur att spisen har trippelglas och inte är varm!

tisdag 26 november 2013

Fånga dagen!

Tisdag idag. Om mindre än en vecka börjar jag mitt nya arbete... Spännande och nervöst! Jag arbetar som hemmafru denna vecka. På att pimpa mig själv. Här följer således en lista över absoluta favoritinköp denna vinter. 

1. Loreal steam pod.
En plattång över det vanliga. Består av järn och liten dosa för att ha vatten som omvandlas till ånga. Fattar inte hur jag överlevt tidigare. Håret blir inte bara mjukare, följsammare och plattare än tidigare. Det håller sig platt även efter duggregn! Mina andra lyxtänger, garderoben! Ha, gama, ghd,  hejdå! 
 Går att fixa lockar med den också. Ska träna imorgon:-)


2. Nagellacket, cnd vinylux weekly top coat.
Men det är inte klokt vad bra detta överlack är! Nagellacken flagnar inte så fort man tittar på naglarna. Jag som max brukar ha lacken snyggt kvar ett dygn är uppe på tre dagar. Det är över förväntan! 

3. Badbomb från Lush.
Placera en badbomb i badrummet och låt den dofta. En. Går man in i butiken får man kväljningar av alla dofter. Men en, ensam, sprider en jämn och fin fräsch doft. Betydligt bästa doftspridaren till badrummet jag provat. Och det är inte få.

måndag 25 november 2013

Pepparkaksbak

(Pepparkaksbak med nya skor på "så att jag inte spiller deg på strumporna".)

På Facebook har jag de senaste dagarna sett massvis av folk som börjar jula. Jula= förbereda inför julen. Pepparkakor har bakats, juleljus satts upp, klappar köpta och resor bokade sedan länge. Vi ville inte vara sämre och satte igång med pepparkakstillverkning idag.

Det blev bara två plåtar, men ungefär hälften av all deg förtärdes av barnen klumpvis. När Eddie hade vågat smaka efter viss tveksamhet (kan bero på att dagens tomatsoppa var i starkaste laget och han var osäker över sin mors kokkonst) blev det väldigt många provsmakningar. Poppy förklarade att all deg som blev över, dvs all deg runt om figurerna dom trycktes ut skulle ätas upp. Jag bad då henne sätta fler formar på den utkavlade degen. Hon tolkade det såhär:
Mycket kristyr gick också åt. Men så ska det väl va?



söndag 24 november 2013

Födelsedagar

Nu börjar födelsedagskalasen komma. Varje helg fram till jul kommer vi vara på kalas. Inte så konstigt, vi umgås med folk som vi lärde känna i föräldragruppen, där alla väntade barn ungefär samtidigt.

Idag var det Betty som hade fest!
Poppy, Alva och Betty, tänk vad tiden går!

Poppy och Alva

lördag 23 november 2013

Första julaktiviteten

Överallt är julen på gång. NK's julskyltning är finfin, julgranen i Huddinge centrum färgglad, och julmarknaden i Hågelby tantig. Men tantigheten innebär också god kola, jultomte med pepparkakor och tombola med "vinster".I bästa fall vinner man inte, i värsta fall kommer man hem med en virkad duk.
Ulf gillar inte dessa fantastiska tillställningar, så när han är på vift, passar vi på.


(Och barnen sov hyfsat gott i natt, inga mardrömmar om "onda dockan", bara en kamp om vems kudde som var vems, och en borttappad napp.)

Se, lyckliga och glada barn!

fredag 22 november 2013

Philofix

Det har varit en debatt i barntvptogramvärlden. En programledare för ett pysselprogram för lite äldre barn, skar upp en gammal docka och tillverkade en lampa. Massor av föräldrar blev bestörta. Detta var det värsta. Döda en docka! Det hör hemma i skräckfilmens värld, inte Bolibompa.

Jag blev lika bestört. Hur känslig får man va? Dumheter! Mina barn ska få skinn på näsan! Så kvällens projekt var lamptillverkning. Först hade jag planer på att använda Hello Kitty. Men igår kväll förstörde jag hennes liv, och jag ville inte utsätta den stackaren för dubbelmord.
Jag tog fram lite lämpliga leksaker och juleljus (ledslingor från 90% rea på Hornbach). Sedan fick barnen själva välja  offer och lampor.

Efter en tuff kamp mellan en ponny, ett smurfhus samt några bilar och dockor föll valet på Dora. (Hurra, äntligen får vi tyst på denna tjatiga batteridrivna tingest.)

Först: Välja vad som ska få nytt liv

Två: Filéa 

Tre:
Stycka (okejdå, jag gjorde hålen, Poppy ställer bara upp för att skapa dramatiska bilder.)


Fyra:
Stoppa i stuvningen, ledlampor.


Fem:
Beundra! Mycket nöjda barn! 


Sex:
Nu får vi se om barnen sover bättre, som vanligt, eller får hemska mardrömmar i natt av denna psykologiska undersökning.

torsdag 21 november 2013

Massage


Båda barnen har haft "kompismassage" på dagis idag. Så det första de gjorde när de kom hem var att placera sig i soffan, satte på Barnkanalen och började massera varandra. Mammas hjärta smälter<3

onsdag 20 november 2013

4-årskontroller

Klockan är inte ens lunch, och Poppy och jag har redan hunnit med två 4-årskontroller denna förmiddag.

Vi började på BVC. Jag visste inte riktigt vilka övningar som en god 4-åring skulle kunna prestera, så vi hade inte tränat. Följande uppgifter fick hon genomföra:

1. Sammanhang, motorik och abstrakt tänkande...Rita en prinsessa (figur med runt huvud, mun och ögon, samt kropp i form av streck). Hon fick extra + i kanten för alla detaljer. Prinsessan hade både armar och ben, mycket hår, och hade fullt upp med att äta kött, som Poppy livligt illustrerade så att prinsessan så småningom försvann i alla slamsor och rester.

2. Finmotorik...Trä träkulor på ett snöre. Kunna färgerna på kulorna, samt räkna dem. 3 röda, 4 blå och 5 röda. Det funkade fint!

3. Motorik...Gå balansgång på ett streck på golvet och hoppa på ett ben. Inga problem!

4. Syn...Med piratlapp på ögat se bokstäver på en syntavla. Poppy kunde namnen på bokstäverna och behövde inte peka på mallen vidare ofta.  Guldstjärna! Båda ögonen var bra.

5. Hörsel...Sätts små trästavar på en bricka varje gång hon hörde ett pip i ett par hörlurar. Fick beröm för att hon direkt förstod uppgiften.

6. Tal... Hon fick svara på frågor om förskolan, om hon hade blöja eller napp, vad hon gillade att göra ( leka med Edward) och om hon visste vad olika saker i rummet hette. Felfritt!

7. Vikt...14,5kg
8.  Längd 99cm

Hon valde en tatuering som present, som genast skulle sättas upp på armen.  Frukostfika i väntrummet. Det var mycket spännande att titta på  på bäbisar. Sen for vi till 4-årsbesöket hos tandläkaren. Inga anmärkningar, och Poppy ratade glittriga plastfigurer och valde ytterligare en tatuering. Bra jobbat av oss!

måndag 18 november 2013

Bakdag

Ullaredsmaskinen testkördes inför kommande barnkalas om två veckor. 
Resultatet blev klotformade bollar (som minimuffins) blev riktigt perfekta i konsistens, storlek och form. Smaken står bagaren för!
Vi ska pimpa receptet och trycka i små överraskningssmaker i varje kula. Sen ska de rullas i strössel! 

lördag 16 november 2013

En vanlig lördag

Idag tänkte jag träna mig i att träna barnen i "att ha lite långtråkigt". Ungarna fick härja fritt i huset fram till 13.00. Sen fick jag panik. Måste lämna huset, måste aktivera mig! Sorterade skåp och lådor. Packade bilen full av gamla utslitna lakan, handdukar och filtar samt Ulfs tomma kartongen, och tog med Poppy till återvinningscentralen.
Spännande tyckte hon, nästan lika kul som Busfabriken...
I bilen såg hon en filt. Och beslöt att hela familjen skulle ut i skogen och ha picknick. Hon gjorde i ordning lite plockmat själv, och så fick familjen en skogspromenad  med fika inkl en bajsblöja och två som kom lite vilse.

Ja, jag är hopplös på att "bara vara".

fredag 15 november 2013

Coola





Saker ska vara coola. Det mesta som man gillar är coolt. Helly Kitty, prinsessor, köttbullar... Och att ha kepsen bak o fram. Eller ponnymössa, om mulen sticker ut och liksom påminner om en skärm på en keps. Visst är Edward " jättecool", som han själv uttryckte det?!

I vanlig ordning skulle vi jobba på att utmatta barnen före hemresan till Huddinge. Busfabriken gjorde ett bra jobb, och morfar och jag sov gott i natt.


(Och jo, Elefanten mosade bara nästan mina barn.)

tisdag 12 november 2013

God personaltäthet

Morfar och jag diggar att vara lediga. Men med två barn/barnbarn är man liksom inte direkt fri att göra sitt. Egentid, in your dreams, även om man är två vuxna, eller tre inkl mormor, på två barn.

När mormor var på jobbet tog morfar och jag barnen till Öppnis. Ett kärt ställe jag besökte ganska ofta när jag var mammaledig med Eddie. Allt var sig likt. Nybakat bröd, en toppenbra sångstund och mys i kuddhörnan. Få pedagoger är så bra som Cinna, hon jobbar där, på öppna förskolan vid Norre Katts.

Sen kom mormor hem. Vi provade att klippa Edward igen. Men muta i form av flygduplo. Funkade sådär. Trots att jag med bästa skådespelarrösten försökte distrahera honom när jag öppnade förpackningen och mormor klippte, bättre än igår, men fortfarande illa, nu mer som en halt höna. Poppy fick färgglatt prinsesshårband, för att...

Vidare barnpassning, Mini Huset på ICA Maxi. Slö personal men barnen verkade gilla att vara där ändå.

måndag 11 november 2013

Stackars lilla mamma

Vi köpte som vanligt massa nödvändigheter på Gekås. Exempelvis deodorant, bakplåtspapper, sköljmedel, en extra snowracer samt "gör dina egna Hello Kitty-smycken-set,från 8år". Det senare var tänkt som en present till ett något äldre barn, men P höll stenhårt i förpackningen så vi hade inte mycket annat val än att ha familjepyssel, japp, allihop, med smycketillverkning i cenitlera som glittrar. Jag var i full form, och mindes tekniken från högstadieåldern. Morfar fixade något åt E, mormor gjorde ett hårspänne. P gnällde lite över att hon inte var nöjd med det hon skapat.

När vi var nöjda och lagt en plåt smycken i ugnen, försökte vi med Eddieklippning, andra tagningen. Nu ser han ut som en illa plockad höna. Han skriker "aj" bara han ser saxen. Och får panik när avklippta hårstrå hamnar i ansiktet. Snart får vi söva honom för att lyckad. Det är ju en vedertagen metod för folk med tandläkarskräck, så varför inte för frisörskräck?


Sen, uscha mig, när jag la Poppy och hon nästa somnar sa hon ungefär "mamma, jag gjorde inga Hello Kitty saker, så inga är mina, jag kunde inte".

Jag mumlade något om att hon ju fått välja detaljer och färger. Hon accepterade snällt. Men jag... mammaångest!!! 
VI VUXNA lekte åt barnen, inte med. Jag borde struntat i att skapa kattliknande smycken, och fokuserar på att jobba tillsammans med barnen. För visst kunde hon, om hon bara fått mer hjälp. Tur att vi har lite lera och klistermärken kvar. Botgöring imorgon.