onsdag 30 oktober 2013

Ibland så...

Ibland så inträffar de där få magiska stunderna. Då båda barnen leker snällt tillsammans. Då man vill visa för världen och stolt basunera ut att "se vad bra det är att skaffa två barn tätt, de blir så bra kompisar så". 

Ofta varar dessa ögonblick i just ögonblick. Men de är värda guld och många jobbiga läggningar.

Ikväll inträffade det under lek med "plusplus". En dansk plastig legoliknande uppfinning.

måndag 28 oktober 2013

Huvudprinsessa

Poppy fortsätter att rita. Nu verkar det som att hon knäckt koden, och kan rita diverse bilder som mer eller mindre påminner om vad hon vill få fram. I allmänhet prinsessor, i synnerhet lila prinsessor, om man tjatar, prinsar.

 Inget annat. Eller jo, bokstäver. Och vattkoppor. Än har hon inte rätt penngrepp, håller pennan i styckmördarfattning.

Här nedan ritar hon en prinsessa till mormor, med massa A, eftersom mormor heter Ann-Britt.

söndag 27 oktober 2013

This is nästan halloween!

Denna dagen, ett liv...

Först dansskola för Poppy. 
Sedan födelsedagsfest hos Annie. Alla barn från avdelningen Sjöhästen var bjudna. Fullt ös! Edward och jag var hemma och ordnade inför kvällens Halloweenfest.

Sedan njöt vi alla i trädgården, 16 grader och sol, vissa sommardagar var kallare!
Ulf plockade fram sina gamla fäktningsgrejer. Helskoj för Pippilångstrumpsälskande barn.

Sen kom, Hugo, Karin, Ellen, Matilda. Sixten och Svante, samt Astrid, Robert, Selma och Melvin. Vi hade pumptillverkning och bjöd på svart pasta, tzai-spett med tomatsås och ärtröra.

En lång men härligt dag. Vi längtar till helg så vi kan vila upp oss. 

lördag 26 oktober 2013

Hemmafix

Det är underlig varmt för årstiden. 16 grader idag. Skumt. Kunde gå utan jacka. För en vecka sedan var det några minus. Just därför, tänkte jag passa på och leta svamp. Lämnade barnen med lövkrattande Ulf. Det blev några stycken, trattisar alltså, blöta och små men  lagom till en pastarätt eller tre.

Men mest har vi varit inne. Edward hjälpte Ulf att skapa musik, Poppe ritade en prinsessa med vattkoppor. Helt själv. Henne första teckning där vi tydligt ser vad det är. Vår stora flicka!

fredag 25 oktober 2013

Hemväg

Att hämta två barn från dagis, kan i bästa fall ta fem minuter. Har jag hört.

För mig tar det 20 minuter. Om jag kör. Och en  timme om vi går, dörr till dörr. Förskolan ligger tre bilminuter bort, 7 minuter vuxenpromenad.

När jag kommer, springer först Eddie och gömmer sig. Han tycker det är vansinnigt kul. Kiknar av skratt. När han är upphittad ska diverse kläder skramlas ihop och träs på. Observera att vi talar om två olika avdelningar som måste genomsökas. Torkskåp, lådor med gosedjur, "vems?"-högen, påsen med kläder från eventuella olyckor och mössor, vantar (helst  i matchande par) och teckningar eller andra ihoplimmade pappersgrejer. Gånger två...

Sen ska man fråga nån fröken hur det varit under dagen. Även om svaret för det mesta blir ett ganska likgiltigt "bra,tror jag, jag har inte hört något särskilt". Detta för att det oftast inte är fröknarna från barnens vanliga avdelningar kvar på eftermiddagen.

Ok. Sen kommer Poppy på att hon vill visa något hon skapat under dagen. Och Edward har gömt sig igen.

Promenaden hem är trevlig. Vi skrålar och sjunger, pallar äpplen och fina blommor och kvistar utmed vägen. Går igenom läskiga skogen (en öde tomt), och flyger fram på den trottoarlösa vägen.

Idag fick vi sällskap en bit av Anja. Hon höll målmedvetet Edward i handen. Han var lite fundersam, men ändå väldigt nöjd.

Utifrån och in

Utanför dagis får man fota.  Och det är svårt att låta bli när man ser hur den saltsöta Poppykatten går över gården.
Edward vägrade vara med på bild, men jag kan lova att han är bedårande han med!

onsdag 23 oktober 2013

Svante o Sixten

(Varför ser ena bebisen bekymrad ut? ingen fara, han låtsashostar bara:-)

Små bebisar luktar så väldigt gott. Det går inte att vara nära en, utan att sitta med näsan tryckt mot det fjuniga håret och bara vara.

Lyckan att bli hembjuden till två dunbollar är fantastiskt. Att det dessutom ingår hämtning av mina egna barn och leverans av dem är bara strålande!

Matilda och Edward hade fullt upp, och var ganska ointresserade av småttingarna. Ellen passar Sixten. Är jag ganska säker på...

Poppy njuter med Svante. Tror jag:-)

söndag 20 oktober 2013

Piratkalas

Anja och Freja, två Guldfiskarbarn, är syskon, och fyller år ungefär samtidigt. Detta passade utmärkt, om man ska ha ett piratkalas med 16 pirater, häxor och prinsessor. Och en och annan vettskrämd förälder. 
Disco, skattjakt, rep, tatueringar och tårta. Och ett hus. Och 16 barn. 
Vilken otur att jag hade en tenta att skriva på så att Ulf fick frakta piraten och piratprinsessan till skutan.

Hösten rasar

Nu är det vinter. Eller i vart fall höstvinter.
Den riktiga vintern kommer först med snön. Ibland i oktober, ibland i februari, ibland inte alls.
Men nu är den nära.
Fodrade overaller till dagis.
Frost på bilen.
Is på vattnet i sandlådan
Studsmattan packas ner.

fredag 18 oktober 2013

Fotografering på dagis


Igår kom gruppfotografierna från fsk. Under föräldramötet som vi hade för någon vecka sedan var debatten huruvida man fick fota eller inte vid diverse uppträdande aktiv. Jag blev nyfiken vad som eg gäller, och skickade frågan vidare till Skolverket och kommunjuristen. Först syns min frågeställning, sedan svaren.

"Hej!

 På vår förskola råder fotograferingsförbud. Inte ens får vi ta bilder på våra egna barn i ex luciatåg. Detta har rektor bestämt, förskolan heter x.

Jag vill veta vilka lagar och regler som ger tyngd i detta beslut. Kan rektor förbjuda mig att ta kort som inte är kränkande och inte ska publiceras eller visa identitet i form av namn på barnen på bilden? Jag vill ha domslut, lagar eller annan juridisk hänvisning.

Med vänlig hälsning,/H"


Dessa svar fick jag.

Från Skolverket:
Jag har tagit emot din fråga angående fotografering i förskolan.
 

Fotografering är inte specifikt reglerat i skolans författningar och frågor om detta kan ställas till Datainspektionen.  

Länk till Datainspektionen:http://www.datainspektionen.se/


Om du har ytterligare frågor är du välkommen att återkomma till oss på Skolverkets upplysningstjänst på 08 - 52733200.

Med vänlig hälsning

Upplysningstjänsten vid Skolverket
Hanna Lundberg
 



Och detta från kommunen.

Hej Helene

När det gäller fotografering i förskoleverksamhet har Huddinge en policy som bygger på offentlighet och sekretesslagens bestämmelser 22 kap 1§ och 23 kap 1§ som behandlar sekretess i förskola. I förskolans barngrupper kan det finnas barn som har skyddat personuppgifter, där även bilder ingår. Foton där personer kan identifieras betraktas som personuppgifter även om inga namn nämns.

Vad ni kan göra är att kontakta förskolechef när det är dags för Lucia och ge detta förslag; att efter Luciatåget fotografera endast ert/era egna barn där inga andra barn finns med på bilden.

 

Hälsningar

 

Christina Castefjord

 

Biträdande verksamhetschef för förskolan

HUDDINGE KOMMUN

Barn- och utbildningsförvaltningen

141 85 Huddinge

Christina.castefjord@huddinge.se

Telefon: 08 53536061

Mobil: 0709 750652

 

 Slutsats.

Tja. Inte förbjudetförbjudet, men jag ids inte gå vidare med detta. Ganska vaga argument från kommunen. Hänvisar till lagar, som är nära, men inte mitt i prick. Men gruppbilderna som blev hemskickade, kan nyfikna beskåda här. 

Eddies kort blev suddigt. Inga proffsfotografer direkt som tar dessa bilder. Men visst är han fin! Observera att inte ett endaste barn ler på bilden. Hur lyckas man skrämma så många småttingar på samma gång? 


Poppy ser posh ut! Nice! Tack moster och mormor för hennes outfit!

torsdag 17 oktober 2013

Bli av med lite spring i benen


När en långresa stundar, är det viktigt att bli av med lite spring i benen innan man kommer spännas fast i bilstolen.
Regn och trist höstväder till trots, ut och klättra i trädgården var den optimala avslutningen på en finfin vecka.

Götlaborg

Storutflykt!
Redan förra sommaren funderade pappaMorfar på om vi skulle åka till någon djurpark ihop. Det blev inte av. Inte den här sommaren heller. Men nu kom vi på en kompromiss. Universeum i Göteborg! Där finns hajar, ormar, apor och interaktiva plastdinosaurier. Vad mer kan man önska? För att locka mig erbjöds Outlet med div affärer på vägen dit, och det gjorde ju inte direkt utflykten mindre attraktiv. Eller jo, lite. För barnen kanske. Jag hittade Hunkydoryhalsduk, Odd Mollyklänning och Tensonpulkajacka. De kallar den skidjacka men det tror jag inte på. Inte på mig i alla fall.

På vägen till Universeum var Poppy skeptisk. Hon trodde att en krokodil skulle krypa fram och bita henne i rumpan. Väl framme lossnade spärren. Åka underlig hiss och rida på dino var höjdpunkterna! 

Edward var modig som få. Vågade gå in i den mörka avdelningen med nattdjur. Ringlande dödliga ormar och fladdrande fladdermöss skrämde inte vår pojke inte!

I en vattentunnel simmade denna såghaj över oss. Men seriöst. Om du var en sjöman som hamnat överbord, med lite för mycket rom i blodomloppet, visst är det inte helt osannolikt att du fick syner och fantiserade om sjöjungfrur när detta sjödjur simmade omkring dig? Kanske inte så fager, men ändå. Ögon, läppar och allt...




Som bonus dök moster Anna upp på Universeum. Hon blev snabbt supermoster och fick massor av pussar och kramar. Farbror Stefan var i Malmö och fick en ny storkund. Megagrattis!

tisdag 15 oktober 2013

Finsalong


Dagarna är långa.
I synnerhet för den vuxna skaran.
Att vara på minisemester här är liksom så spännande att man måste suga ut varenda vaken cell från mormor och morfar. Poppy vaknade vid 7.30 idag, ovanligt sent. Därför är hon nu vid 21.30, pigg som en mört.

Och eftersom vi mest spenderat dagen med morfar, ville Poppy få egentid med mormor.

De beslöt sig för att leka salong. Fixa Poppy från topp till tå! Och den så annars väldigt hårömma flickan, klarade både fön och locktång!

Och sedan kunna fotograferas och beundra det fina resultatet, ja vilken kväll!
Lillebror var utmattad av den långa dagen. Och slocknade redan vid 20.30. Han passade på att sträcka ut sig i sängen!

Tre sjömän

Aktiviteter på rad!

Ulf i Huddinge, mammaMormor på jobbet och då återstår pappaMorfar, jag och barnen. Idag och imorgon, planerna för dessa dagar är många!


Eftersom Ulf och jag sällan svänger våra lurviga på lokal, händer det att vi till och från korkar upp en flaska hemma. Systemet är bra, Danmark billigare. Efter lite övertalning ville båda barnen absolut åka färja till Helsingör. Vilken slump!

Bästa platsen på båten, Poppy på ölvagn och riktigt fint väder gjorde utflykten lyckad för alla inblandade. För er som är sugna på samma tripp. Själva Helsingör är so so. Absolut gemytligt men inte supernice. 

Tips 1.
Köp oststuvar jättebilligt vid stora ostaffären

Tips 2.
Billigast köper man alkohol precis utanför båtterminalen. Ta med ölvagn. Funkar även för trötta barnsben.

Tips 3.
Danskarna är supertrevliga. De flesta. Leta upp danska försäljare och undvika de svenska. Danskarna har ex ett stort lego/duplo-lekhörna i stora mataffären. Alla leker!


måndag 14 oktober 2013

Sagoängen

Sagoängen är ett förskönande namn på en orenoverad 80-talslekplats belägen i skogen. Närmare bestämt Galgberget. Samma berg som jag i skolan tvingades löpa 3 respektive 5 kilometer på tid. Fy. Minns det fortfarande med fasa. 


Regnväder till trots valde vi ändå att lägga dagens utflykt dit. Inkl korvgrillning och vattenpölar.

söndag 13 oktober 2013

Tiden går

Ullared, Sumpafallen och klättring. Som om tiden stått stilla!

Sist vi var på just denna tripp var Poppy 8 månader.
Sen dess har hon växt till sig!

Som vanligt fick jag ångest i bilen på vägen hem. Kom på minst två fulla gula påsar ytterligare med prylar jag borde köpt. 

lördag 12 oktober 2013

Halmstad, återigen

Nu när jag mest pluggat på Rektorsprogrammet och petat navelludd senaste veckan måste jag aktiveras.
Så jag drog ned till Halmstad med de busiga tu.

Resan ned var seg. Jag var trött efter löneförhandling med nya arbetsplatsen, och barnen ville fram genast. Jag och barnen är vid det här laget vana resenärer. 6 timmar i bil är väl inget för oss:-) Men, segare än vanligt. Och långa fredagsbilköer vid Södertälje hjälpte inte direkt till.
När vi väl kom fram somnade jag före Poppy. Jag och E vid 22.00, hon vid midnatt. Men vad gör man inte för att njuta fullt ut av sin mormor och morfar?

Väl framme var det som uträknat full rulle.
Matmässa, höstlövskastning, pippipark och gatlopp!